
Protingas būdas – tiesiog mažiau valgyti aukšto kaloringumo maisto produktų.Norėdami sužinoti kiek kalorijų suvartojate, labai svarbu turėti mitybos dienoraštį. Jums nebūtina nešiotis šį dienoraštį visur kur einate, tiesiog stebėkite dienos gaunamų kalorijų kiekį mažiausiai vieną savaitę. Paskaičiuokite kiek suvartojate kalorijų, išskirstykite jas į skirtingas porcijas. Kas savaite keiskite ir perskaičiuokite kalorijas – darykite ciklus. Vieną savaitę (jei ji aktyvesnė ir jūs tai žinote/planuojate iš anksto) kalorijų numatykite šiek tiek daugiau, savo ruožtu sekančią savaite – kalorijų šiek tiek mažiau, tačiau neperžengiant jums reikalingos ribos.
Taip pat, saugokitės
maisto produktų, kuriuose yra „
užslėptų“ kalorijų. Pvz:
a) stebėkite ką geriate. Tai ką jūs geriate, gali turėti svarbiausią įtaką gaunamų kalorijų kiekiui. Tarp skirtingų gėrimų yra labai nedidelis sotumo jausmo skirtumas, ir tai yra vienas iš lengviausių būdų patobulinti jūsų dietą. Vanduo beveik visada yra pats geriausias pasirinkimas, tačiau kava, arbata gali dar šiek tiek „apkarpyti“ kalorijas.
b) atkreipkit dėmesį į prieskonius ir užpilus ant patiekalų. Sviestas, majonezas bei daugybė „ypatingų padažų“, kurie naudojami patiekalams pagardinti, yra pilni „pavojingų“ kalorijų. Jei nori pagardinti savo maistą, vietoj to pabandykite naudoti citrinų sultis, sojos padažą ir neriebius prieskonius, stebėkite jų sudėtį.
3.
Išlaikyk arba padidink savo medžiagų apykaitą. Pagrindinė klaida, kurią daro dietos besilaikantys žmonės – labai
staigiai sumažina gaunamų kalorijų kiekį. Jei jūs taip darysite, gausite atsaką iš organizmo: ims lėtėti jūsų medžiagų apykaita ir svoris nustos kritęs. Kad užkirstumėte kelią šiam medžiagų apykaitos reguliavimo žemėjimui, darykite mažesnius (nestaigius) mitybos įpročių pasikeitimus. Jūsų kantrybė jums atlygins nuosekliu svorio kritimu, didesne energija.
Kad būtų pasiektas geresnis rezultatas, pridėkite pratimus.
Reguliarūs pratimai ne tik naudoja energiją, kai juos darote, bet ir didina jūsų medžiagų apykaitos greitį – taigi, jūs sudeginate daugiau kalorijų netgi kai ilsitės. Aukšto intensyvumo pratimai sudegina daugiausiai kalorijų, bet nesirinkite pagrinde vien tik riebalų deginimo programos. Vietoj to, rinkitės pratimus, kurie jums tikrai patinka ir įtraukia į kasdieninę veiklą, nėra varginantys ir nuobodūs.
4.
Venkite alkio. Alkis yra vienas iš stipresnių organizmo sužadinimo pojūčių ir gali būti gana rimtas iššūkis jūsų valios stiprumui. Alkis taip pat santykinai lėtina nusiraminimą ir gali būti priežastimi dėl ko valgote daugiau nei reikia. Norint panaikinti ši neproduktyvų alkį bei persivalgymo įprotį, stenkitės pradėti valgyti dar prieš gerokai išalkstant. Tai gali atrodyti prieštaringai tiems, kurie nori sumažinti kalorijų skaičių, bet tai labai efektyvus metodas.
Tai atlikti padės 2 skirtingi metodai:a) valgyti mažesnėmis porcijomis ir dažniau. Vietoj to, kad valgytumete 3 kartus per dieną, valgykite 5-6 mažesnius patiekalus per dieną. Dažniau valgant, tarp valgymu bus trumpesnis laiko tarpas ir tuo pačiu mažesnis šansas pajusti alkio jausmą. Kaip didžiausia nauda, yra netgi įrodyta, kad tai greitina medžiagų apykaitą.
b) įtraukite daugiau lėtai virškinamų patiekalų į savo mitybos racioną. Kai nėra galimybės valgyti dažniau, įsitikinkite, kad jūsų patiekalai sudaryti iš mišrių maistinių medžiagų. Skirtingai nuo angliavandenių, riebalai ir baltymai yra virškinami lėčiau. Kai didžiausia dalis angliavandenių pasišalina iš jūsų skrandžio per 2 valandas, baltymai, savo ruožtu, virškinami 4 valandas, o riebalų virškinimas užtrunka daugiau nei 6 valandas.
Pastaba: lėtesnis riebalų deginimas yra vienas iš svarbiausių priežasčių, kad žmonės besilaikydami mažai angliavandenių turinčios dietos (tokios kaip pvz. Atkins™ dietos) jaučia mažesnį alkį nei tie, kurie laikosi mažai riebalų turinčios dietos. Vis dėlto, nebūtina visiškai pašalinti angliavandenių iš jūsų mitybos. Dauguma žmonių, besilaikančių subalansuotos mitybos dietos taip pat sugeba geriau kontroliuoti alkio jausmą.
5.
Ištaisykite blogus valgymo įpročius. Dauguma žmonių išvysto nesveikus įpročius, tuo sąlygodami persivalgymą. Štai keletas netinkamos mitybos pavyzdžių, kurių turėtumėte vengti:
a) mišrus maistas ir pasilinksminimai (pobūviai, pramogos). Labai paprasta negalvojant suvalgyti kubilą spragėsių, pilną dėžę traškučių ar kreminių ledų kol žiūrite TV. Valgykite atskirdami patį valgymo procesą nuo kitos veiklos ir maisto jūs suvartosite žymiai mažiau.
b) valgymas norint numalšinti stresą. Nėra nieko blogo jei valgymas teikia malonumą, tačiau pasistenkite nenaudoti maisto kaip pagrindinio streso numalšinimo šaltinio. Raskite kitų būdų stresui išblaškyti (tokių kaip treniravimasis, muzikos klausymas ar meditacija) nei maistas.
c) valgymas paskubomis. Esant galimybei labai patogu nusipirkti užkandį greito maitinimo įstaigose/kioskuose ir suvalgyti važiuojant automobiliu ar šiaip prisėdus ant suolelio. Bet stenkitės kad tai netaptų jūsų kasdieniu įpročiu. Stenkitės suplanuoti savo darbų tvarkaraštį taip, kad liktų pakankamai laiko pasiruošti maistą ir pavalgyti ramioje vietoje be jokios skubos.
Niekas nevalgo idealiai, tačiau, jei jūs nuolatos sunkiai kontroliuojat kaip jūs maitinatės, galite įsivaizduoti kad valgymo problemų sprendimas yra virš jūsų galimybių ribos. Tokiu atveju jums reikėtų konsultuotis su valgymo sutrikimų specialistu ar psichologu dėl atitinkamos pagalbos.
6.
Registruok viską ką valgai. Kai atlieki pasikeitimus dietoje, labai paprasta „paslysti“ ir sugrįžti prie senų maitinimosi įpročių. Kad taip neatsitiktų, rašykite „mitybos dienoraštį“. Įsigykite nedidelę, patogią nešiotis, užrašų knygelę ir joje žymėkitės ką valgote per visą dieną. Jei yra galimybė, darykite įrašus po kiekvieno valgymo. Didžiausiai naudai pasiekti, darykite įrašus mažiausiai 3 savaites.Turint mitybos dienoraštį bus paskata apmąstyti ir peržiūrėti ką valgote. Iš pradžių tai bus nuobodus užsiėmimas, bet tai padės greičiau išvystyti tinkamus mitybos įpročius. Maisto dienoraštis taip pat bus didelė vertybė jei vėliau, dėl savo dietos, konsultuositės su dietologu ar sveikatos priežiūros specialistu.
Taip pat turint šį dienoraštį naudinga registruoti suvartojamas kalorijas ir maisto medžiagas, kurias gaunate per visą dieną. Kad dieta būtų sėkminga, jūsų kalorijos turėtų pamažu mažėti nuo jų pradinio vartojimo, tačiau maistinių medžiagų užtikrinimas turi būti garantuotas ir gautinas tiek kiek reikia jūsų amžiaus ir aktyvumo žmogui.
Komentarai